TERMIEN SELITTEET

Hinnastossamme ja sivustolla muutenkin on paljon musiikkialan vakiintunutta termistöä. Tällä sivulla kerromme termien merkitykset tärkeimmältä osin.

Äänitetty signaali johdetaan ulos äänityöasemasta ja johdetaan ulkoisten laitteiden, kuten efektiyksikön ja kitaravahvistimen tai kaikulaitteen läpi.

Reamping

Tietokoneohjelmat mahdollistavat kirurgisen audioeditoinnin. Nyky-popissa "taimin" ja vireen editointi on lauluissa standardi ja myös muut instrumentit yleensä editoidaan jotain osin.

Editointi

Masteroinnissa käytetään usein meritointuneita ammattilaisia. Masteroija määrittelee lopullisen äänenvärin sekä -voimakkuuden ja valmistelee tuotteen eri formaatit.

Masterointi

Digitaalinen tuotanto tekee helpoksi äänitysprosessin, jossa voidaan kertaalleen tallennettuja tai uusia instrumentti- tai lauluosuuksia äänittää yksi kerrallaan uudelleen.

Päälle-äänitykset

Levymerkki markkinoi musiikkia. Levymerkki voi myös olla vastuussa musiikin kustantamisesta ja koordinoida ja hallinnoida musiikkituotantoa, tekijänoikeuksia, jakelua ja A&R-toimintaa. 

Levymerkki

Tietokoneohjelmoinnista lainattua termiä käytetään, kun puhutaan musiikkituottajien tuotantotyöstä. Se sisältää erilaisten säätöjen ja efektien hallintaa ja automaatiota.

Koodaus

Nykyisin biisejä kirjoitetaan paljon tiimeissä, joissa on vastuunjako esim. träkkerin, toplinerin ja sanoittajan rooleihin. Biisejä tehdään myös paljon biisileireillä eri artisteille saatujen liidien tai tilausten perusteella.

CO-writing

Esituotannossa biisistä tehdään nopeasti versio tai useita, jotka jo kuulostavat lähes lopputuotteelta. Myöhemmin valitun biisin jokainen ääni äänitetään ja editoidaan huolellisesti.

Esi-

tuotanto

Disc Description Protocol eli DDP on formaatti, jolla määritellään CD-levyn sisältö. Se on siis relevantti silloin, kun halutaan digitaalisen julkaisun lisäksi painaa fyysinen CD-levy.

DPP-tiedosto

Musiikkituottaja vastaa äänitteen valmistumisesta ajallaan ja budjetissa. Tuottaja vuokraa tarvittavat tilat, instrumentit ja soittajat äänitettä varten. Tuottaja myös usein äänittää, koodaa ja jopa miksaa biisin. 

TUOTTAJA

= Digital Audio Workstation eli tietokoneohjelmat, kuten Ableton Live, Avid Pro Tools, Apple Logic Pro X, Steinberg Cubase, Image-Line Fruity Loops. Lähes kaikki musiikki tehdään näillä ohjelmilla nykyisin. 

DAW

Miksaaja on perinteisesti oma ammattikuntansa, mutta nykyisin myös tuottajat usein miksaavat tuotoksiaan. Miksaaja panoroi, kompressoi, ekvalisoi ja efektoi biisiä parantaakseen sen äänikuvaa.

Miksaus

Kun artistin osuudet on tallennettu, voidaan tuotantoon lisätä jälkituotannossa erilaisia lisäelementtejä. Nämä voivat olla efektejä, sampleja, automaatioita jne.

Jälki-tuotanto

ISRC on kansainväliseen standardiin perustuva tuotantoyhtiön tuottajakoodi. ISRC tuo äänitteesi tuomisen soittoraportteihin, tekijänoikeustulojen piiriin ja suojaan piratismilta.

ISRC-koodi

A&R tulee sanoista Artists & Repertoire ja tarkoittaa yleensä levy-yhtiön toimintaa tai henkilöä, joka on vastuussa uusien artistien löytämisestä sekä artistien kehittämisestä.

A&R

  • Grey Facebook Icon
  • Grey YouTube Icon
  • Grey Instagram Icon

Leirikatu 6, 02600 Espoo, Finland  |  info [at] jiffel.com  |  050 302 7007

 

© Copyright 2019 | Jiffel Music Group | Tietosuojaseloste

Jiffel White Negative Logo